Wednesday 30 January 2013

::Gulai Masam Ikan Kembung::


Assalamualaikum..

Hai semua.. Tengah tengok-tengok dalam album gambar di dalam hp saya.. Tiba-tiba terlihat gambar lauk "Gulai Masam Ikan Kembung" yang saya masak sebelum ni.. Masa ambil gambar ni, saya masukkan dalam fb sebab masa tu ada beberapa kawan saya yang tak tahu apa itu gulai masam.. Mungkin sebutan di beberapa negeri tak sama.. Di sebelah utara kami sebut "Gulai Masam".. Di sebelah Selatan pula disebut sebagai "Kuah Pindang".. Di sebelah timur disebut sebagai "Singgang".. Tapi mungkin bahan-bahannya ada beza sedikit.. 

Masakan ni adalah masakan yang amat mudah.. Sesuai di makan bila-bila masa terutama ketika demam.. Bagi penggemar seperti saya, setiap kali makan, pinggan saya akan banjir dengan kuah.. Bila nasi dah habis, kami akan hirup kuah dari pinggan.. Hahaha.. terukkan.. Tu masa kecil dahulu.. Sekarang dah sopan santun sedikit..Kali ni saya masukkan resepi "gulai masam ikan kembung" untuk anda..

 

Bahan-bahan ( 3-4 orang )


  • 2 ekor ikan kembung (Kalau besar potong dua)
  • 6 tangkai cili kering / cili merah (kalau nak pedas letak lebih)
  • 2 ulas bawang merah
  • Belacan (besar ibu jari)
  • Sebatang serai - dititk
  • 3 tangkai daun kesum
  • 2 keping asam gelugur
  • Sedikit serbuk kunyit
  • Garam secukup rasa

Cara Penyediaan

  • Tumbuk cili kering atau cili merah, bawang merah, belacan bersama sedikit garam sehingga lumat.
  • Masukkan bahan-bahan yang ditumbuk tadi ke dalam periuk.
  • Masukkan sekali kesemua bahan-bahan lain termasuk ikan kembung.
  • Last sekali, masukkan air hingga paras ikan. 
  • Masak atas api hingga mendidih. Pastikan ikan masak.
  • Sedia untuk dihidangkan

p/s : ada setengah orang suka letak belimbing buluh.. Terpulang pada orang yang nak makan.. Tapi akan lebih masam.. Kena seimbangkan rasanya nanti..

Selamat mencuba!! 

Babai..








2 comments: